Stress en Burn-out begeleiding

Stress en burn-out begeleiding
Uit recent onderzoek is gebleken dat meer dan een derde van werknemers die in de ziektewet komt daar komt in verband met psychische klachten en stress klachten.Worden stresssignalen van deze mensen niet goed opgepakt, dan bestaat de kans dat ze overspannen of burn-out raken. Uit hetzelfde onderzoek is gebleken dat een snelle reactie op klachten of uitval van belang is om langdurige uitval te voorkomen.

Het hoge ziektepercentage wordt onder meer verklaard doordat de afgelopen jaren bij een aantal organisaties veel veranderingen hebben plaatsgevonden. Reorganisaties, fusies, bezuinigingen, stagnatie op de arbeidsmarkt en minder perspectief op ander werk, zorgen er vaak voor dat mensen onder toenemende druk komen te staan en daardoor, in combinatie met persoonlijke factoren, ziek worden.

Mensen met stress en burn-out problematiek kunnen op meerdere gebieden klachten ontwikkelen; slaapproblemen, vermoeidheid, lusteloosheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, depressiviteit, verminderde eigenwaarde, agressiviteit, geen betrokkenheid meer voelen, meer gaan drinken, geen initiatieven meer ontplooien.
Persoonlijke eigenschappen blijken een rol te spelen bij burn-out, tenslotte raakt niet iedere werknemer overspannen of burn-out. Vaak zijn het juist de toegewijde, betrokken en over verantwoordelijke werknemers, die moeite hebben met grenzen trekken, die uiteindelijk ziek worden.

Van Egmond Coaching richt zich bij de begeleiding bij stress en burn-out klachten onder meer op:
· voorlichting / educatie
· draagkracht versterken en draaglast verminderen
· zicht krijgen op de stressfactoren
· zicht krijgen op de klachten en effectief met deze klachten om leren gaan
· ontspanningsoefeningen en ontspanning inbouwen in het dagelijks bestaan
· leren malende en negatieve gedachten stop te zetten (cognitieve herstructurering)
· leren grenzen te stellen
· werkproblemen inventariseren en deze beter te leren hanteren
· werken aan een toekomstperspectief

Christel van Egmond | Glimmen (Groningen) | 06 25363455 | 050 5735331


Bookmark and Share

95088 bezoekers (147291 hits) sinds 25-11-2012