Traumahulpverlening
Mensen die te maken hebben gehad met hele ingrijpende gebeurtenissen (mishandeling, seksueel misbruik, een overval, agressie, etc.) kunnen lang problemen als gevolg van deze traumatische gebeurtenissen ervaren. Vaak hebben ze door stressreacties klachten als flash backs, slaapproblemen, angsten, concentratieproblemen en geheugenproblemen.
Problemen die hun dagelijkse functioneren in werk en thuissituatie belemmeren.
Gesprekken met familie of vrienden zijn vaak niet toereikend en professionele hulp is dan noodzaak om de gevolgen te beperken.
De begeleiding is bij traumahulpverlening gericht op verwerking van het trauma. Men spreekt van een trauma indien er sprake is van een angstige, levensbedreigende, oncontroleerbare en machteloze situatie waarin iemand heeft verkeerd. De gevolgen van een eenmalige traumatische gebeurtenis of die van langdurig of meervoudig getraumatiseerd zijn, verschillen.
Mensen die in omstandigheden hebben moeten leven waarin sprake was van meervoudige en/of langdurige trauma hebben mechanismen en patronen moeten ontwikkelen om te kunnen overleven. Mechanismen die later in je leven juist verdere gezonde ontwikkeling kunnen belemmeren. Hulpverlening aan mensen met meervoudig of langdurig trauma is vaak door deze mechanismen en de lang opgebouwde patronen langdurig en intensief.
Hulpverlening aan mensen met een éénmalig trauma is in de regel korter. De begeleiding zal in beide gevallen gericht zijn op:
• verminderen van heftige gevoelens als gevolg van het trauma
• zicht krijgen op de gevolgen van het trauma
• de klachten/ gevolgen reduceren
• verwerken van het trauma